# Lastik Hasarları ve Yaşı

Lastiklerin İmhası

Lastik imhası hakkında bilgiler

Hızlı bilgiler

Eski lastiklerin doğru şekilde atılması;

  • Eski lastikleri çöp sahalarına atmak Avrupa Birliği'nde ve başka yerlerde yasa dışıdır.
  • Yeni bir takım satın aldığınızda birçok lastik satıcısı sizin için hurda lastiklerinizi geri dönüştürecektir.
  • Lastik satıcısı bir lastik geri dönüşüm planı sunmuyorsa, sertifikalı bir atık yönetimi ve imha şirketi ile iletişime geçin.

Eski lastiklerinizi atmaya hazır olduğunuzda, doğru ve sorumlu eylem, onları geri dönüştürmektir. Birçok lastik satıcısı, yeni bir takım satın aldığınızda hurda lastiklerinizi sizin için geri dönüştürmekten mutluluk duyacaktır. Lastik satıcısı bir lastik geri dönüşüm planı sunmuyorsa, bir sonraki seçenek sertifikalı bir atık yönetimi ve imha şirketiyle iletişime geçmektir. Bu şirketler eski lastiklerinizin yasal olarak uyumlu ve çevreye duyarlı bir şekilde uygun şekilde imha edilmesini sağlamak için özel bir tesise sahip olacaklardır.

atık lastik

Aslında Continental'in Almanya'da tam olarak bunu yapan bir yan şirketi bulunmaktadır. Reifen-Entsorgungsgesellschaft mbH (REG) 1992'den beri faaliyet göstermektedir. REG ile Continental, Almanya'da ürünlerinin imhası için sorumluluk alan ilk lastik üreticisi olma ayrıcalığına sahiptir.

Infographic about disposing tires.

REG tarafından sağlanan hizmetler, endüstriyel kauçuk işleme şirketlerinin yanı sıra birçok uzman lastik perakende zinciri, otomobil bayileri, garajlar, topluluklar ve özel şahıslar tarafından büyük saygı görmektedir.

AB'de ve başka yerlerde eski lastiklerin çöp sahalarına atılması uygulamasının yasak olduğunu lütfen unutmayın. Bir çöplükte lastikler önemli miktarda yer kaplayabilir. Metan gazlarını hapsederlerse, yüzebilir hale gelerek yüzeye çıkma riski de vardır. Bu eylem, kirleticilerin yüzey ve yeraltı sularından yayılmasına yol açarak çöp sahası dolgularını çatlatabilir

Eski lastikler için ikinci bir ömür

Çimento sektörünün hurda lastiklerin geri dönüşümüne önemli katkı sağladığını biliyor muydunuz? Yüksek enerji içeriği sayesinde atıklar, çimento üretim sürecinde fırınlar için lastik kaynaklı yakıta dönüştürülür. Başka yerlerde, lastiklerde bulunan çelik ve silika da ikincil hammadde olarak kullanım bulur.

continental dönüşüm

Parçalanmış lastiklerden elde edilen malzeme, lastiklere ikinci bir ömür sağlamak için de kullanılır. Çelik ve tekstil bileşenleri, parçalama işlemi sırasında ayrı ayrı çıkarılır ve geri dönüştürülür. Ardından, saf kauçuk granül, binalara yalıtım ve sızdırmazlık gibi koruma sağlamak için panellerin imalatında kullanılır. İnce tanecikli granüller ise suni çim ile spor sahalarında kullanılacak elastik dolgu malzemesine dönüşür.

Kauçuk tozu gibi daha ince malzemeler de yol yapımında, örneğin gürültüyü emebilen bir asfalt tabakası olarak kullanılabilir.

Lastik geliştirme ve çevreyi koruma

Sürdürülebilirlik konusu Continental'in gündeminin üst sıralarında yer almaktadır. Araştırma ve geliştirme, test ve üretim alanlarında iş birliği yaptığımız çok çeşitli alanlardan uzmanlarla lastiklerimizi daha enerji verimli ve çevre dostu hale getirmek için sürekli çaba gösteriyoruz.

Hedefimiz yalnızca üretimi değil, aynı zamanda bir lastiğin yaşam döngüsünün kullanım ve geri dönüşüm aşamalarını da iyileştirmektir. Ekipler, her bir lastik bileşenini inceler ve mümkünse bunları çevreyle daha uyumlu yeni malzemelerle değiştirmeyi önerir.

Sürdürülebilirliğe olan bu odaklanma, Continental'deki üretim hattı üzerinde şimdiden olumlu bir etki yaratmıştır. Yenilikçi ve ödüllü bir süreç olan ContiLifeCycle tesisinde, ömrünü tamamlamış kamyon lastikleri kaplanarak tekrar hizmete alınırken, aynı anda lastik üretiminde yeniden kullanım için atık kauçuk toplanır.

Bunun dışında, standart bir lastiğe göre yuvarlanma direncinde %30'luk bir iyileşme sağlayarak CO2 emisyonlarını azaltmaya yardımcı olan hibrit ve elektrikli araçlar için lastiklerimiz bulunmaktadır. Bu lastik takılıyken hibrit otomobiller, içten yanmalı motoru çalıştırmadan elektrik modunda daha fazla seyahat edebilir. Ve Continental'deki lastik geliştiricileri, bu geliştirilmiş yuvarlanma direncini elde etmek için güvenlikten ödün vermemiştir; lastik, ıslak yol koşullarında hem yuvarlanma direnci hem de frenleme mesafeleri için AB Lastik Etiketi “A” derecesine sahiptir.

Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizden bir diğeri de karahindiba çiçeğinden kauçuk elde etmektir. Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü ile kurulan iş birliği ile amacımız, karahindiba köklerinden elde edilen doğal lateksi, yağmur ormanlarından elde edilen doğal lateksin ticari olarak uygun bir ikamesi olarak kullanmaktır.

Hepsinden iyisi, karahindiba, gıda mahsulleri için uygun olmadığı düşünülen topraklarda büyüyebilir, böylece Orta Avrupa'daki bir lastik fabrikasının bitişiğinde bir kauçuk ekimi oluşturmak hem ekonomik hem de ekolojik olarak mantıklıdır. Bu yaklaşımın avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Daha kısa nakliye mesafeleri, CO2 emisyonlarında önemli bir düşüş anlamına gelir;
  • Yağmur ormanı bölgelerindeki kauçuk ağaçlarının monokültürlerinde azalma sağlanır;
  • Lastik üreticisi, küresel kauçuk pazarındaki fiyat dalgalanmalarından kendisini koruyabilir.

Standart bir otomobil lastiğindeki kauçuğun %30 kadarı kauçuk ağacından (Hevea brasiliensis) gelir, bu nedenle bu alternatif kaynağın faydaları hemen belli olur.

İlgili İçerikler




Bayi Bulucu