Kış lastiği diş derinliğinin yasal asgari seviyenin altında olduğu durumlarda yeni lastik takmanız gerekmektedir.
Kir içinde bırakılan lastik izi işaretlerine bakacak olursanız, ayırt edici desenler size bir ayakkabı izini hatırlatabilir. Ve kışlık botlarla yazlık ayakkabıların bıraktığı izleri karşılaştırmak gibi, hangisinin kar lastiği, hangisinin yaz lastiği olduğunu hesaplayabilirsiniz. Diğer lastik özelliklerinin yanı sıra, kış lastikleri için tasarlanan benzersiz desenler, özellikle buzda, ıslak yüzeylerde ve karda aracınızın çekiş, kavrama ve fren performansını etkiler. Bu yazıda, lastik desenlerinin neden bu kadar farklı olduğunu ve sırtın neden özellikle kış lastikleri için önemli olduğunu inceleyeceğiz.
Sert kış koşullarında, lastiğin sırt deseni bir aracın buzlu yollarda yol tutuşunu ve yol tutuşunu geliştirir. Bunlar dört ana bölümden oluşur:
Bu dört ana bölüm bir lastiğin desenini oluşturmaya yardımcı olurken, kış lastikleri için tüm farkı yaratan beşinci bir öğe vardır - lastik bileşimi. Kış ve dört mevsim lastikleri, yaz lastiklerinden daha yumuşak ve daha esnek olan, özel olarak formüle edilmiş doğal bir kauçuk bileşiğinden yapılmıştır. Bu, daha düşük sıcaklıklarda çok daha iyi yol tutuş ve çekiş sunabilecekleri anlamına gelir. Kış lastiği sırt tasarımı, özellikle kar veya çamurla kaplı yollarda avantaj sağlar. Kar, daha geniş ve daha derin sırt oluklarına bastırılır ve bu sayede ek kavrama için kar üzerindeki kesme kuvvetlerinin etkisini kullanır. Daha geniş kanallar, yaz lastiklerinin aksine daha fazla sulu karı emebilir ve yol yüzeyine daha fazla temas sağlar.
Yukarıda bahsedildiği gibi, kış lastiği desenleri daha büyük, daha derin oluklara ve kılcal kanallar olarak bilinen ek ince kanallara sahiptir. Bu kombinasyon, karda veya buzlu ve çamurlu yol yüzeylerinde sürüş sırasında daha fazla fren kontrolü, çekiş ve güvenlik sağlar. Ek olarak, kar derin oluklara sıkıştırıldığında, bu daha fazla çekiş sağlamaya yardımcı olur.
Kış lastiklerinde diş derinliği
Dört mevsim veya kış lastiğinin performansı büyük ölçüde diş derinliğine bağlıdır. Lastik sırtı zamanla yıprandıkça, karlı veya ıslak yollarda tutuşu sürdürme yeteneği azalır. Optimum sürüş performansını ve daha da önemlisi sürüş güvenliğini sağlamak için, lastiklerinizin her zaman yeterli diş yüzeyine sahip olması gerekir. Her zaman ülkenizin yasal düzenlemelerini göz önünde bulundurun ve özellikle kış koşullarında lastik performansının diş derinliği ile azaldığını dikkate alın.
Lastik diş derinliğinizi düzenli olarak kontrol edin.
Lastik basıncınızla birlikte en az iki haftada bir lastik diş derinliğini kontrol etmeyi hedeflemelisiniz. Bunu iki farklı şekilde yapabilirsiniz:
Bir diş derinliği ölçeri kullanın, probu oluğa sokun ve omuzları lastik yüzeyine doğru itin. Bunu lastiğin birkaç bölümünde yapın ve diş derinliğinin bulunduğunuz ülkedeki yasal gereklilikleri karşıladığından emin olun. Bu ölçümün altındaysa, yeni kış lastiklerinin zamanı gelmiştir. Bir tutamda, sırtınızı kontrol etmek için bir bozuk para da kullanabilirsiniz.
Bazen aşınma çubukları olarak anılan sırt aşınma göstergelerinizi kontrol edin. Tüm lastikler, lastik oluklarının bir bölümüne yerleştirilmiş bir dizi küçük lastik çubukla üretilir. Sırt aşındığında, bu çubuklar sırt deseni seviyesiyle aynı hizada olur. Bu, lastiğin kışa uygunluk sınırına ulaştığı ve artık yeni lastiklerin zamanı olduğu anlamına gelir.
Not: Aşınma çubuklarını bulmak için lastiğinizi birkaç kez döndürmeniz gerekebilir.
Kış lastiğinizin sırtını kontrol ederken, lastikte olağandışı çıkıntılar, küçük kepçeler ve yarıklar gibi herhangi bir hasar olup olmadığına bakın. Lastiklerinizin yanlış hizalandığını veya aracınızla ilgili başka sorunlar olabileceğini belirtebilirler. Herhangi bir hasar bulursanız, kapsamlı bir kontrol için en kısa sürede yerel lastik uzmanınızı ziyaret edin. Aracınızı soğuk mevsime hazırlarken kış lastiklerinizin durumunu da yakından kontrol etmelisiniz.