Yeni lastiklere alışırken biraz sabırlı olmanız gerekir. Bunun nedenini ve optimum performans ve güvenlik için yeni lastikleri nasıl kullanacağınızı keşfedin.
Üretimden yeni çıkmış bir araba mı kullanıyorsunuz? Belki de aşınmış lastiklerinizle değiştireceğiniz, üretim hattından yeni çıkmış lastikleriniz var?
Yeni lastiklerinizin neler yapabileceğini görmek için gaza basmadan önce bilmeniz gereken bir şey var: Tıpkı yeni bir çift ayakkabı gibi, yeni lastiklerin de en iyi performansı göstermeden önce bir alışma döneminden geçmesi gerekir. Bunun nedenini keşfedin ve yeni lastiklerinizi uzun vadeli kullanıma güvenle hazırlamanıza yardımcı olacak ipuçlarımızı takip edin.
Yeni lastiklerin ne farkı var?
Yeni lastiklerinizin eski lastiklerinizden biraz farklı çalışmasına neden olan bir dizi faktör vardır.
Yağlar. Üretim sırasında, lastikleri kalıplarından çıkarmaya yardımcı olması için bir ayırıcı yağ kullanılır. Bu madde, yolda aşınıp etkisini kaybedinceye kadar lastik sırtında kalır ve çekiş gücünü azaltabilir.
Antioksidanlar Bu maddeler, sıcaklık değişimleri ve oksijen gibi çevresel faktörlerden dolayı lastik kauçuğunun bozulmasını önlemek için kullanılır. Başta lastiklerin kaygan olmasına neden olabilir.
Diş Derinliği.Yeni lastikleriniz doğal olarak maksimum diş derinliğine sahip olacaktır. Sertliği, pürüzsüzlüğü ve derinliğiyle bu yeni sırt hamuru, başta sizinle yol arasındaki sert ve kalın bir tampon varmış hissi verebilir. Bu, lastikte gezme ve konfrosuzluk hissi oluşturabilir.
Lastikte gezme nedir?
Lastikte gezme, yakın zamanda yeni lastiklerin takıldığı bir araçta sürüş sırasında hissedebileceğiniz normalin biraz üzerinde bir harekettir. Bu hareket, lastiğin sırt yüzeyi ve karkas arasındaki kauçuğun esnekliğinden kaynaklanır.
Yeni, derin lastik sırtı iyi değil midir?
Böyle düşünüyor olabilirsiniz. Aslında lastikler, asfalt yol üzerinde biraz zaman geçirip pürüzlü hale geldiğinde daha iyi performans gösterir. Lastikler bundan sonra optimum kavrama ve yol tutuşu özelliklerini gösterebilir.
İlk 800 kilometrede rahat, hafif bir sürüşe, yumuşak hızlanma, fren ve viraj almaya odaklanın. Bu, lastiklerinizi güvenli bir şekilde normal performansına hazırlayacaktır. Bu sürenin sonunda üretim sürecinde kullanılan yağların ve diğer maddelerin etkisi tamamen kaybolacaktır.
Yapılması gerekenler:
Yapılmaması gerekenler:
Lastiği janta monte etmek için kullanılan yağlar, aniden gaza veya frene bastığınızda lastikte/jantta hafif kaymalara neden olabilir. Bu yüzden ilk birkaç yüz kilometre boyunca bunlardan kaçınmak özellikle önemlidir.
Aracınıza daha önce kullandığınız lastiklerle aynı marka ve model lastik taksanız bile sürüşün verdiği his size farklı gelebilir. Lastiklerinizi değiştirmeden önce eski lastiklerinizin diş derinliği muhtemelen çok azdı. Manevra sırasında esnemesi gereken sırt hamuru daha az olduğundan, diş derinliği az olan lastikler daha hızlı tepki verme eğilimindedir. Bu nedenle tamamen alışana kadar yeni lastiklerin hassasiyeti size daha düşük gelebilir.
Yavaş bir alışma süresi, ayarların oturması ve lastiklerinizin en iyi performansı göstermeye başlamasının yanı sıra size, yeni lastiklerinize alışma şansı verecektir.
Bu yeni lastiklere bir süre özenli davranırsanız, size uzun ömürlü güvenilir bir hizmet sunarlar. Bunun için, alışma döneminden sonra da lastiklerinizi düzenli olarak kontrol etmeniz önerilir. Dikkat edilecek konular:
Bakımlı lastikler, maksimum sürüş performansıyla güvenle yola devam etmenizi sağlar.