Lastik sırtı, lastiğin yol yüzeyi ile temas eden kısmıdır. Ve piyasadaki farklı lastiklere baktığınızda, sırt desenlerinin çok çeşitli olduğunu fark edersiniz.
Neden bu kadar farklılar? Çünkü sırt deseni, belirli sürüş koşullarında aracın kavrama gücünü ve yol tutuşunu artıran benzersiz bir tasarımdır. Tıpkı bir dedektif romanında olduğu gibi, bir lastik markasını yolda bıraktığı izlerden teşhis edebilirsiniz.
Her lastik sırtında dört farklı bileşen bulunur:
Gürültü, yol tutuşu, çekiş gücü ve aşınma gibi kritik alanlarda lastiğin performansını iyileştirmek için oluklar, kanallar, sırt blokları ve kılcal kanallar farklı şekillerde bir araya getirilerek benzersiz desenler oluşturulabilir.
Bu da lastik üreticilerine ıslak zeminde frenleme, kuru yol tutuşu, suda kızaklama direnci ve buz ve karda çekiş gibi belirli sürüş gereksinimlerini karşılamak için lastik sırtı desenleri geliştirme fırsatı sunar.
Sizce kaç tane lastik sırtı deseni vardır? Oldukça fazla. Ancak genel anlamda, üç tip lastik sırtı deseninden bahsedebiliriz. Sizin aracınızda hangi lastik deseni var?
En yaygın desen türü simetriktir; binek lastikler için uygun olsa da yüksek performanslı lastikler için uygun değildir. Bu tasarıma sahip lastiklerde, lastik sırtı boyunca uzanan oluklar veya bağımsız sırt blokları yer alır ve lastiğin her iki yarısı da aynı desene sahiptir.
Temel özellikler:
Simetrik desenli lastikler, günlük sürüş performansını etkilemeden lastiklerin dönüşü için gerekli esnekliği sağlar. Ayrıca sessiz, uzun ömürlü ve yakıt tasarrufludurlar. Bununla birlikte, değişen yol koşullarına daha az duyarlıdırlar. Bu nedenle, simetrik desenler kuru bir yolda sabit bir kavrama sağlasa da, ıslak yol koşullarında diğer lastikler kadar verimli olmayacaktır.
Yönlü sırt deseni olan bir lastik, yalnızca bir yönde öne doğru dönecek şekilde tasarlanmıştır. Lastik sırtının ortasında buluşan ve bir ok başını andıran yanal kanallara sahiptir. Ancak amacı sportif estetikten daha fazlasıdır. V şeklindeki kanallar, sırt deseni boyunca suyu daha verimli bir şekilde tahliye ederek yüksek hızlarda suda kızaklamaya karşı dayanıklılığı artırır.
Yönlü lastik sırtının diğer bir yararı, karda veya çamurda mükemmel yol tutuşu sunan ekstra çekiş gücüdür. Bu nedenle, iyi bir dört mevsim veya kış lastiğinin yönlü bir sırt deseninin olması muhtemeldir. Ekstra çekiş, yüksek performanslı lastikler için de gereklidir.
Temel özellikler:
Bununla birlikte, yönlü desenlerde lastik rotasyonun biraz daha karmaşık olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda sadece dikey rotasyon yapılabilir, aracın önünden arkasına gibi, aracın diğer tarafındaki janta yanlış desenli lastik takıldığında yanlış yönlendirme olacaktır. Bu, lastiğin faydalarını işe yaramaz hale getirir.
Lastik yanağında bulunan ok işareti yardımıyla doğru yönü takip edebilirsiniz. Bu işaret, gerekli hareket yönünü gösteren desen ile aynı yöndedir.
Asimetrik desenli bir lastik, biri lastiğin iç yarısı, diğeri dış yarısında olmak üzere iki ayrı sırt tasarımına sahiptir. Sıra dışı görünebilir, ancak lastiğin her iki yarısı da farklı bir amaca hizmet eder.
İç lastik sırtı su tahliyesinden ve suda kızaklamaya karşı korumadan sorumludur. Dış lastik sırtında yanal sertliği artıran sert sırt blokları yer alır, bu bloklar kuru yüzeylerde viraj alma ve sürüş esnasında kavramayı artırırken araç içi gürültüyü azaltır. Bu özellikleri, asimetrik lastiklere özellikle ultra yüksek performanslı otomobillerde kullanımda avantaj sağlar.
Temel özellikler:
Bununla birlikte, tıpkı yönlü lastik modelinde olduğu gibi, lastik rotasyonuna dikkat edilmelidir. Örneğin, ön ve arka lastikler arasında dikey rotasyon yapılabilir. Lastik yanağı işaretleri doğru montaj hakkında bilgi verecektir.
Yeni lastik satın alırken, aynı araçta farklı tip, ebat veya marka lastikleri kullanmaktan kaçının. En iyi sonuçlar için, en iyi performansı korumak amacıyla, mevcut lastiklerinizle aynı marka ve model lastikler temin edin.
Lastikleri değiştirirken bir çift lastiği değiştirmenin tek bir lastiği değiştirmekten daha güvenli olduğu akılda tutulmalıdır. En yeni lastikler arka aksa, kısmen aşınmış lastikler ise ön aksa takılmalıdır.
Bu mümkün değilse, sürücülere, değiştirilen lastiğin aynı akstaki diğer lastikle aynı sırt deseninde olduğundan emin olmaları önerilir. Desenlerin karıştırılması aracınızın yol tutuş performansını olumsuz etkiler; hatta tehlike yaratabililir.