Eski lastiklerinizi atmaya hazır olduğunuzda, doğru ve sorumlu hareket şekli onları geri dönüştürmektir. Çoğu lastik satıcısı, yeni bir set lastik satın aldığınızda hurda lastiklerinizi memnuniyetle geri dönüştürecektir. Lastik satıcısı size bir lastik geri dönüşüm programı sunmuyorsa, yetkili bir atık yönetimi ve imha şirketine başvurabilirsiniz. Bu şirketlerin, eski lastiklerinizi yasalara uygun ve çevreye duyarlı bir şekilde imha ettikleri özel tesisleri bulunmaktadır.
Continental'in Almanya'da bulunan bir yan şirketi de bu hizmeti sunmaktadır. The Reifen-Entsorgungsgesellschaft mbH (REG) 1992 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. REG ile Continental, Almanya'da ürünlerini imha etme sorumluluğunu üstlenen ilk lastik üreticisi olma ayrıcalığına sahiptir. REG tarafından sağlanan hizmetler, endüstriyel kauçuk işleme şirketlerinin yanı sıra pek çok lastik perakende zinciri, otomobil bayisi, oto servis, bölge halkı ve bireyler tarafından takdir edilmektedir.
AB ve bazı diğer ülkelerde katı atık depolama alanlarına eski lastiklerin atılmasının yasaklandığını aklınızda bulundurun. Katı atık depolama alanında, lastikler önemli büyüklükte bir alan kaplayabilir. Metan gazını içine çekmeleri halinde yukarı hareket ederek yüzeye çıkma riskleri de vardır. Bu, katı atık sahalarının parçalanarak toprağa ve yeraltı sularına kirletici maddelerin karışmasına neden olabilir.
Çimento sektörünün hurda lastiklerin geri dönüşümüne önemli bir katkıda bulunduğunu biliyor muydunuz? Yüksek enerji içeriği sayesinde atıklar, çimento fırınları için lastik türevi yakıta dönüştürülür. Ayrıca lastiklerin içerdiği çelik ve silika, başka alanlarda ikincil hammadde olarak kullanılır.
Parçalanmış lastiklerden çıkan malzemeler de lastikten elde edilen ürünler olarak ikinci bir ömür kazanırlar. Parçalama işlemi sırasında çelik ve tekstil parçalar ayrı ayrı çıkarılarak geri dönüştürülür. Sonrasında saf kauçuk granül, binalara yalıtım ve sızdırmazlık gibi koruma özellikleri kazandıran panellerin imalatına girer. Ve ince partikül granül olarak, suni çim ile spor zeminler için elastik dolgu malzemesi haline gelir.
Kauçuk tozu gibi daha ince malzemeler de yol inşasında, örneğin gürültü sönümleyici bir asfalt tabakası olarak kullanılabilir.
Sürdürülebilirlik konusu Continental'in en önemli gündemlerinden biridir. Lastiklerimizi daha verimli ve çevre dostu hale getirmek için araştırma ve geliştirme, test ve üretim konularının uzmanlarıyla işbirliği içerisinde yaptığımız çalışmalar devam ediyor.
Bu çalışmalarımızın hedefi, sadece üretimi değil, aynı zamanda lastiğin kullanım ve geri dönüşüm aşamalarını iyileştirmektir. Ekiplerimiz her lastik bileşenini tek tek inceleyerek onları mümkün olduğunca çevreye daha uyumlu yeni malzemelerle değiştirmeyi öneriyorlar.
Daha fazla sürdürülebilirliğe odaklanmanın, Continental üretim hattına şimdiden olumlu bir etkisi olmuştur. ContiLifeCycle tesislerinde atık kauçuğun toplanarak lastik üretiminde yeniden kullanılmasına ve kullanım ömrü dolmuş kamyon lastiklerinin kaplanarak yeniden hizmete sokulmasına kadar yenilikçi ve ödüllü bir süreç izlenir.
Bunun dışında, hibrid ve elektrikli araç lastiklerimiz standart bir lastiğe kıyasla yuvarlanma direncinde yüzde 30 iyileşme sağlayarak CO2 emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur. Bu lastiklerin takıldığı hibrid otomobiller, içten yanmalı motora geçiş yapmadan elektrik modunda yola devam edebilir. Continental lastik mühendisleri, bu yuvarlanma direnci seviyesine ulaşmak için güvenlikten de ödün vermediler; lastiklerimizin ıslak yolda hem yuvarlanma direnci hem de fren mesafesi AB Lastik Etiketinde “A” sınıfıdır.
Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizden bir diğeri de karahindiba bitkisinden kauçuk üretimidir. Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü ile işbirliği içerisinde karahindiba köklerinden elde edilen ham kauçuğun, yağmur ormanlarından elde edilen kauçuğun ticari anlamda yerini alması hedefleniyor.
Karahindibanın en büyük avantajı, gıda bitkileri için elverişli olmayan topraklarda yetişebilmesidir, böylece Orta Avrupa'daki bir lastik fabrikasının yakınlarında bir kauçuk ekim alanı oluşturmak hem ekonomik hem de ekolojik açıdan mantıklıdır. Bu yaklaşımın bazı avantajları aşağıdaki gibidir:
Standart bir binek lastiği içerisindeki kauçuğun yüzde 30'u kauçuk ağacından (Hevea brasiliensis) gelir, bu nedenle bu alternatif kaynağın faydaları yeterince açıktır.