Avrupa Komisyonu, revize edilen Lastik Etiketi Yönetmeliğinin yanı sıra bir kayıt veri tabanı (EPREL) ve iki yeni performans göstergesi (kar ve buz tutuşu) ile lastik satın alan tüketicileri daha iyi bilgilendirmeyi, yetkilendirmeyi ve en iyi güvenlik ve çevre performansına sahip lastiklerin pazarda daha geniş yer edinmesi hedefliyor.
Kamyon (C3) lastikleri için evet, bisiklet lastikleri için hayır.
Diğer tüm sınıflarda (C1 ve C2) olduğu gibi Kamyon (C3) için de lastik üreticisi ve bayilerin müşterilere satıştan önce resmi etiket verileri ve ürün bilgi formunu sağlaması gerekecek.
Tüm lastiklerin kaydedilmesi gereken, müşteri ve denetleme uzmanlarının etikette yazılanları teyit edebilecekleri kamuya açık resmi bir veritabanı (EPREL) olacak.
Yönetmelik, lastik üreticilerinin, prosedürlere uygun şekilde yapılan lastik testlerine ve/veya hesaplama/ tahmin araçlarına ve referanslara dayanarak etiket sınıfları beyan etmesine izin veriyor.
2023 yılında yönetmeliğin kapsamını kaplanmış lastiklerle genişletme planları var.
Evet. Tüm AB üyesi devletlerin, 2021'den itibaren yıllık piyasa gözetim ve denetim programlarının bir parçası olarak bir lastik pazarı gözetim ve denetim planı oluşturmaları gerekecek. Bunun için Avrupa Komisyonu'ndan bir bütçe alınacak. Bu yeni yönetmelik, çeşitli tedbirlerin yanı sıra, uygulamaları güçlendirecek yeni bir piyasa gözetim ve denetim çerçevesi getiriyor.
Evet. Etikette yer alan 3PMSF (üç zirveli dağda kar tanesi) sembolünden kış performansı onaylı kış lastiklerini ve dört mevsim lastiklerini kolayca tespit edebiliriz. Buz performansı onaylı PLT (C1) Nordic kış lastiğini doğrudan etiket üzerinde bir buz sembolünden (yalnızca Nordic yumuşak hamurlu lastikler için) tanıyabiliriz. C2 ve C3 lastikleri için herhangi bir test yönetmeliği tanımlanmamıştır.
Son kullanıcıların ürün kayıt verilerini içeren resmi EPREL veri tabanına bağlanarak etiket üzerindeki beyanları kolayca doğrulatmalarına olanak veren bir QR kodumuz var.
Yeni etiket değerleri 1 Mayıs 2021'de halka açık olacak. EPREL'deki veriler ve ürün kayıtları, tüm müşteri ve satış sistemlerimizin yeni sisteme sorunsuz bir şekilde geçişini ve hazırlanmasını sağlamak için 2021 yılı başında müşterilerimiz ve lastik bayilerimize açılacak. EPREL kayıt veritabanının 2020 Ekim ayının sonunda hazır olması bekleniyor.
EPREL'deki lastik kayıt verileri, 2020 yılının sonunda halka ve lastik bayilerine açılacak.
Yeni AB lastik etiketi yönetmeliği, şeffaflığı artıracak ve bu tür etiketlerin piyasaya sürülmesinden bu yana (Avrupa'da 2012 Kasım ayı) gerekli şartları yerine getiren premium üreticilere bazı imkanlar sunacak. İlave piyasa gözetimi ve denetimlerinin yapılması çok önemlidir. Ancak bu, lastikle ilgili faaliyetlerinde güncellemeler yapması gerekecek olan lastik satıcıları ve OEM'lere yeni sorumluluklar yükleyecek.
Bu, yeni yönetmeliğin altında yatan fikirlerden biridir. Şeffaflık ve denetimin artmasının bir sonucu da bu olacak.
Etiket performansı, yaptıkları teknik değerlendirmelere dayanarak üreticiler tarafından açıklanmaktadır. AB üyesi devletlerinin piyasa gözetim ve denetim mercileri, piyasadaki lastiklerin nokta kontrollerini (doğrulama amacıyla belgelerin incelenmesi ve fiziksel ürün testi) yapacak.
Halka ve lastik satıcılarına açık etiket değerleri, lastik üreticileri tarafından sağlanan sticker/çıktı/ dijital bilgilerde bulunabilir.
Ayrıca, etiketteki QR kodu EPREL veri tabanına doğrudan bir bağlantı sağlar.
Alternatif olarak, elinizde ürün numarası varsa, doğrudan Conti EU etiket görüntüleyicide veya EPREL veri tabanında arama yapabilirsiniz (Not: EPREL veritabanındaki arama işlevi henüz tam olarak tanımlanmamıştır veya kullanılabilir halde değildir).
PRICAT'a erişimi olan müşteriler için, Conti EU etiket görüntüleyicisine, EPREL'e ve farklı sınıflara bağlantılar da mevcut olacak.
Objektif olarak en iyi değerler A sınıfıdır. Bununla birlikte, Avrupa etiketi, bir lastiğin genel performansını tanımlayan tüm kriterlerin tam resmini sunmamaktadır. Bu nedenle, tüketicinin beklentilerine en uygun lastiği seçerken, bir lastik uzmanının bilgi ve tavsiyelerine veya bağımsız test dergilerinin yaptığı testlerin sonuçlarına da güvenmelisiniz.
Yeni etiket beş performans kriterini değerlendiriyor: ıslak zeminde, karda ve buzda frenleme, yuvarlanma direnci ve dış gürültü. Basındaki çoğu test normalde ondan fazla kriteri değerlendirdiğinden yeni etikete göre çok daha eksiksiz bir bilgi kaynağı sağlayacaktır.
Bu noktada yok. AB tip onayı yönetmeliklerinin gelecekte yapılacak revizyonlarında bu gündeme gelebilir.
Çünkü bu lastikler için ISO testi veya limitleri (eşik değerler) tanımlanmadı.
Söz konusu lastik/ürünün resmi EPREL giriş/kaydına linkini içerir.
Continental’in kurum içi ürün numarasını gösterir ve bu tipte lastiklerin tümünün aynı yapıda ve performansta olduğu anlamına gelir.
ABC kategorilerinin tüketiciler tarafından daha kolay okunacağı ve dijital veri tabanlarına ve ekranlara entegre edileceği varsayılmıştır.
Standart bir referans lastiğe kıyasla ISO buzda frenleme testi sınırına uygunluk. ISO YÖNTEMİ henüz son şeklini almamıştır.
Hayır.
Hayır. Piyasada bulunan QR Kodu okuyucularını kullanabilirsiniz. QR kodunun içeriği, EPREL veri tabanındaki lastik bilgilerinize doğrudan URL bağlantısıdır.
Evet. Önceki cevaplara bakın.
Her durumda değil. Gürültü yönünden bir değişiklik olmamıştır (1, 2 veya 3 ses dalgasının yerini A, B ve C kategorileri almıştır).
RR ve ıslak frenleme açısından, mevcut F ve G sınıfları gelecekte E sınıfı altında birleşecek, şu anki E sınıfı ise ileride D sınıfı olacaktır. C2 lastiklerinde D sınıfı için yeni RR limitleri söz konusudur (aşağıdaki tabloya bakın).
RR | Islak | Gürültü | |
C1 | A => A B => B C => C E => D F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Ses dalgası = A 2 Ses dalgaları = B 3 Ses dalgaları = C |
C2 | A => A B => B C => C E (8,1 ≤ RRC ≤ 9,0) => D E (9,1 ≤ RRC ≤ 9,2) => E F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Ses dalgası = A 2 Ses dalgaları = B 3 Ses dalgaları = C |
C3 | A => A B => B C => C D => D E+F => E | A => A B => B C => C D => D E+F => E | 1 Ses dalgası = A 2 Ses dalgaları = B 3 Ses dalgaları = C |
Yeni etiketli lastikler eski etiketlilerden daha iyidir diyemeyiz.
Hayır. Her iki lastik de tamamen aynıdır. E, F ve G sınıflarındaki lastikler, aynı lastikler olmasına rağmen (aynı yapı) yeniden sınıflandırılacak.
Hayır. Lastikte bir değişiklik söz konusu değildir.
Buz performansı onaylı PLT (C1) Nordic kış lastiğini doğrudan etiket üzerinde bir buz sembolünden (yalnızca Nordic yumuşak hamurlu lastikler için) tanıyabiliriz. C2 ve C3 lastikleri için herhangi bir test veya ISO yönetmeliği tanımlanmamıştır.
Kar logosu için, lastiklerin karda yapılan testlerde 3PMS sınırları içerisinde olması gerekir - C1, C2 ve C3 için farklı koşullar ve referanslar geçerlidir.
Bunu yasaklayan bir düzenleme yoktur, ancak yazın daha iyi ıslak ve kuru yol tutuşu ve fren performansı gibi yaz lastikleriyle araba kullanmanın tüm avantajlarını deneyimleyemezsiniz. Ayrıca kış lastiklerinin daha yumuşak hamur bileşimi, yaz sıcaklıklarında daha hızlı aşınır.
Mevcut (eski) etikete sahiplerse, 1 Mayıs 2021 tarihinden (DOT'un daha eski olduğu varsayımıyla) sonra satılabilirler. Yeni etikette, F ve G sınıfı E sınıfı adı altında birleşiyor.
AB, birçok ürün (dondurucular, elektrikli süpürgeler, ampuller vb.) için Enerji Verimliliği Etiketlerini piyasaya sürmüştür. Enerji / yakıt verimliliğinin yanı sıra pek çok önemli performans kriterini içeren lastik etiketi, Enerji Verimliliği Etiketi kategorisine girmektedir. Yeni etiket başlığıyla Komisyon, etiketlerin ayrıntılarında birçok farklılığa rağmen, tüm enerji etiketli ürünler için ortak bir format oluşturmayı hedefliyor.
Evet. Bununla birlikte, daha önce muaf tutulmayan C3 lastikleri, yeni yükümlülüklere tabi oldular.
Bu revizyonda (2021) değil ama muhtemelen yakın gelecekte yer alacak.
Hayır. Çivili lastikler AB etiket yönetmeliği kapsamının dışında olup Conti Grubu ürün portföyünden yalnızca C1 yumuşak hamurlu lastikler buz sembolünü taşıyacak. C2 ve C3 de ISO testinin kapsamı dışındadır.
3PMS performans sınırları içerisinde olan dört mevsim lastikleri bu sembolü taşıyabilir. Aksi takdirde, kış mevsiminde kullanımının gerekli olduğu pazarlarda, dört mevsim lastiği olarak kabul edilemezler. Yalnızca M+S özelliğine sahip bir lastiğin etiketinde kar tanesi sembolü bulunmayacaktır.
3PMS (tip onayı) performans limitlerinde olan tüm lastikler kar tanesi logosunu taşıyabilir.
Hayır. 3PMS (tip onayı) performans limitlerinde olan tüm lastikler kar tanesi logosunu taşıyabilir.
Şu an E sınıfında olan lastikler gelecekte D sınıfına dahil olacak (Şu an C1 lastikleri için boş)
Etiket bilgileri ile bu yönetmelik kapsamında tüm lastik üreticilerinin Avrupa'da satılmak üzere resmi olarak tescil ettirdiği lastiklerin tam listesini bulabilirsiniz.
Ürün seviyesinde-> AB etiketi ve ürün bilgi formunda yer alan bilgiler (birden çok dilde).
Biri herkese açık olan, diğeri ise yalnızca gözetim kuruluşları ve lastik üreticileri için ek bilgilerin depolandığı sınırlı erişimli veritabanı olmak üzere İki veritabanı bulunmaktadır.
Lastik tescili EPREL (Avrupa Enerji Etiketi Ürün Kaydı) adlı resmi bir platform üzerinden yapılır.
Hayır. Eski etiket yönetmeliğinde, etiket bilgilerinin faturada açık olarak gösterilmesi isteniyordu, ancak bu gereklilik ortadan kalkmıştır. Bununla birlikte, bilgilerin yine de bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Lastik distribütörlerinin dijital platformlarda, satış noktalarında ve satış noktasında lastiğin yakınında bir yerde bu bilgilere ulaşılabilir olmasını sağlaması gerekir.
Eski etiket yönetmeliğinde, etiket bilgilerinin faturada açık olarak gösterilmesi isteniyordu, ancak bu gereklilik ortadan kalkmıştır. Bununla birlikte, bilgilerin yine de bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Lastik distribütörlerinin dijital platformlarda, satış noktalarında ve satış noktasında lastiğin yakınında bir yerde bu bilgilere ulaşılabilir olmasını sağlaması gerekir.
EPREL'de filtre/arama fonksiyonlarına henüz son şekli verilmedi- bu 2020'nin sonunda gerçekleşecek.
Hayır. 1 Mayıs 2021'den önce eski etiketle teslim edilen tüm lastikler hala yönetmelikle uyumlu olduklarından yeniden etiketlenmeleri gerekmez. Halen piyasada (örneğin Bölge Dağıtım Merkezlerimizde) bulunan ancak 1 Mayıs 2021'den sonra size teslim edilen lastikler için de aynı şey geçerlidir.
1 Mayıs 2021 tarihine kadar Avrupa'da yapılan satışlarda yalnızca mevcut etiket geçerli ve zorunludur. EPREL'in tüketici arayüzü bu tarihten önce kullanılabilir hale gelirse, teoride her iki etiket yan yana gösterilebilir.
Otomobil bayileri için özel bir gereklilik yoktur; lastik distribütörleri ve bayileri için geçerli olan şartların aynısı geçerlidir. Bir lastiğin (veya lastikli aracın) satışından önce, son müşteriye ilgili ürünlerle ilgili AB etiket bilgilerini vermeleri gerekir. Pratikte bu, dijital veya basılı biçimde resmi etiketi ve ürün bilgi formunu vermeleri gerektiği anlamına gelir.
OEM'ler için özel bir gereklilik yoktur; lastik distribütörleri ve bayileri için geçerli olan şartların aynısı geçerlidir. Bir lastiğin (veya lastikli aracın) satışından önce, son müşteriye ilgili ürünlerle ilgili AB etiket bilgilerini vermeleri gerekir. Pratikte bu, dijital veya basılı biçimde resmi etiketi ve ürün bilgi formunu vermeleri gerektiği anlamına gelir.
Hayır. Etiketin uygulanmaya başlandığı 2012 yılında, lastik etiketinin standart olarak sticker şeklinde olması sektörün bir kararıydı, ancak bu zorunlu değildi. Continental, bunun C1 ve C2 lastikleri için lojistik ve satış yükümlülüklerimize ve müşterilerimizin yükümlülüklerine en uygun seçenek olduğuna karar vermişti. Kamyon (C3) için de tamamen uyumlu bir dijital çözüm seçtik. Lastik üreticileri ve distribütörleri, etiket bilgilerine müşterilerin basılı (istek üzerine) veya dijital ortamda ulaşabilmesini sağlamalıdır. Distribütörler, satış noktasında müşterileri için basılı bir lastik etiketi bulundurmalı, lastiklerin görünmediği durumlarda, müşterilere satıştan önce basılı (istek üzerine) veya dijital bir kopya verilmelidir.
Continental, portföyümüzdeki tüm ürünlerin lastik üreticilerinin tüm yasal yükümlülüklerini karşılamasını sağlayacak. Ek olarak, kendimizin belirlediği geçiş dönemi boyunca (2021'in başından 2021'in sonuna kadar) müşterilerin herhangi bir yanlış anlamalarını önlemek için her iki AB etiketini de (mevcut ve yeni) temin edeceğiz.
EPREL ve kendi çözümlerimiz üzerinden ve Continental web sitelerimizden ulaşabilirsiniz.
Gerekli tüm verileri mevcut sistemlerimize ve ara yüzlerimize gireceğiz, etiket bilgilerini diğer veri değişim formatları (.csv vb.) aracılığıyla da temin edeceğiz.
Üretim DOT kodu 1 Mayıs 2021'den önce ise (yani lastikler Mayıs 2021'den önce üretilmişse) evet.
Web sitemizde size en iyi kullanıcı deneyimini sunmak için çerez kullanıyoruz. Daha fazla bilgi edinmek veya çerez ayarlarınızı değiştirmek için buraya tıklayın.