Avrupa Birliğinde satılan tüm lastikler zorunlu lastik etiketine tabidir. 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni AB Lastik Etiketleme programı ağır vasıta lastikleri dahil, lastikler hakkında kapsamlı bilgiler sunuyor. Lastik Etiketi, lastiğin performansını etkileyen üç önemli faktör ile ilgili güvenilir ve karşılaştırmalı bilgiler veriyor. Bunlar yuvarlanma direncine bağlı olarak yakıt verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu ve gürültü seviyesi. İlave piktogramlar ise lastiğin karlı veya buzlu yol koşullarına uygunluğunu gösteriyor.
Yeni etiketleme programı binek, otobüs ve kamyon lastiklerini kapsıyor. Yeni AB Lastik Etiketleme yönetmeliği hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için resmi AB Komisyonu web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
AB etiketi ve piktogramlarını anlamak, sürücülerin veya filo yöneticilerinin yol güvenliği, düşük CO2 emisyonu ve sürücülerin daha fazla yakıt tasarrufu yapabilmesi konusunda bilinçli olarak karar vermelerine yardımcı oluyor.
Yakıt tasarrufunun ve yol güvenliğinin büyük oranda yol ve hava şartlarına ve araç tipine bağlı olduğunu lütfen göz önünde bulundurun.
Lastik etiketinde yer alan ve anlaşılması kolay bir şekilde hazırlanmış olan piktogramlar, lastiğin performansını etkileyen ve aşağıda belirtilen üç önemli faktör hakkında sürücülere bilgi veriyor.
Yol güvenliği için ıslak yol tutuşu
Islak bir zeminde güvenli yol tutuşu, emniyetli bir sürüş için vazgeçilmezdir. Bir lastiğin ıslak zeminde performansının ne kadar iyi olduğunu gösterir. Performans dereceleri A'dan E'ye kadar değişir. Lastiğin yüksek bir dereceye sahip olması, o lastiğin ıslak yolda iyi bir kısa fren mesafesi olduğunu gösterir.
Yakıt verimliliği
Azaltılmış yuvarlanma direnci yakıt tasarrufu sağlar ve CO2 emisyonunu düşürür. Derecelendirme A’dan G’ye kadardır. A sınıfı lastik en iyi yakıt tasarrfunu sağlarken G'ye doğru çıkıldıkça 100 km’de 6,61 litre yakıt tüketen bir araç için yakıt tüketimi 0,10 litre ile 0,15 litre arası artar.
Gürültü seviyesi - ses dalgalarının yerini ABC harfleri alacak
Gürültü seviyesi, bir lastiğin dışarı verdiği sestir ve desibelle ölçülür. Etikette gürültü düzeyi A ile C harfleri arasında gösterilir.
Sert kar koşulları (3PMSF) ve buzlu yol tutuşunu gösteren piktogramlar
Standart etikete ek olarak, gerektiğinde ağır karlı hava koşulları (3PMSF) ve buzlu yol tutuşunu ifade etmek için (sadece binek ve C1 lastikleri) piktogramlar kullanılabilir.
Karlı yol tutuşu piktogramı (3PMSF), tespit edilen kış şartlarında test edilen ve ağır kar performansını karşılayan kış ve dört mevsim lastiklerinde yer alacak.
Diğer yandan, buzlu yol tutuşu piktogramı (3PMSF), tespit edilen buzlu yol tutuşu testinde üstün performans sergileyen kış lastiklerinde yer alacak. Buzla veya karla kaplı zeminler için özel olarak tasarlanan bu lastikler, yalnızca sert iklim koşullarında (soğuk hava şartlarında) kullanılmalıdır. Buzlu yol tutuş performansı yüksek lastikler, sert olmayan iklim koşullarında (ör. ıslak yol veya ılıman kış şartları) kullanmak özellikle kavrama, yol tutuşu ve aşınma performanslarında düşüşe yol açabilir.
Lastikleriniz döndükçe yol yüzeyine yakınlaşıp uzaklaşarak enerji kaybına neden olur. Enerji kaybının miktarı lastiğin yuvarlanma direnci ile doğru orantılıdır.
Düşük yuvarlanma direncine sahip lastiklerin enerji verimliliği en yüksek seviyedir. Bu, aracı hareket ettirmek için daha az güç ve dolayısıyla daha az yakıt ihtiyacı demektir.
Lastikler, aracın yakıt tüketiminde % 20- 30 oranında bir etkiye sahip olması nedeniyle enerji tasarrufu olan lastiklerin seçilmesi, doğrudan yakıt maliyetlerinin azaltır.
Yakıt verimliliği ve yol güvenliğini iyileştirmek için aşağıdaki faktörleri dikkate alın.